Rýchle a zdravé, chrumkavé i šťavnaté, voňavé a mňamkovné! Tak sa po nich zapráši, ešte vám ani trúba nevychladne.
Potrebujeme (cca 70 ks):
- 300 g čerstvej cukety
- soľ a mleté čierne korenie
- 100 g studeného masla
- 5-6 strúčikov cesnaku
- 200-250 g špaldovej múky
- 1 PL kypriaceho prášku
- 1 vajce
- na posypanie mak/ľanové semienka
Cuketu umyjeme, celú aj so šupkou ju najemno nastrúhame do misky, osolíme a necháme odstáť nech pustí šťavu. Vychladené maslo nastrúhame na hrubo, pridáme pretlačený cesnak, múku a kypriaci prášok. Do cesta dáme cuketu (bez šťavy, pekne ju vyžmýkame), osolíme a okoreníme, a vypracujeme cesto. Podľa potreby pridávame múku, nech nie je cesto lepkavé. Hotové cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na hodinu, alebo cez noc.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na cca 5mm, nakrájame na obdĺžniky asi 6x2cm (odporúčam použiť koliesko na pizzu) a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tyčinky potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme makom či semienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov asi 10-12 minút. Ja mám rada také bledé, mäkšie krekry, ale čím dlhšie a čím hnedšie budú krekry - tým chrumkavejšie budú.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára