nedeľa, 17. júla 2016

Cuketové krekry


Rýchle a zdravé, chrumkavé i šťavnaté, voňavé a mňamkovné! Tak sa po nich zapráši, ešte vám ani trúba nevychladne.

Potrebujeme (cca 70 ks):

  • 300 g čerstvej cukety
  • soľ a mleté čierne korenie
  • 100 g studeného masla
  • 5-6 strúčikov cesnaku
  • 200-250 g špaldovej múky
  • 1 PL kypriaceho prášku
  • 1 vajce
  • na posypanie mak/ľanové semienka

Cuketu umyjeme, celú aj so šupkou ju najemno nastrúhame do misky, osolíme a necháme odstáť nech pustí šťavu. Vychladené maslo nastrúhame na hrubo, pridáme pretlačený cesnak, múku a kypriaci prášok. Do cesta dáme cuketu (bez šťavy, pekne ju vyžmýkame), osolíme a okoreníme, a vypracujeme cesto. Podľa potreby pridávame múku, nech nie je cesto lepkavé. Hotové cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na hodinu, alebo cez noc. 
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na cca 5mm, nakrájame na obdĺžniky asi 6x2cm (odporúčam použiť koliesko na pizzu) a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Tyčinky potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme makom či semienkami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňov asi 10-12 minút. Ja mám rada také bledé, mäkšie krekry, ale čím dlhšie a čím hnedšie budú krekry - tým chrumkavejšie budú. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára