pondelok 28. septembra 2015

Štedrý slivkový koláč

Tohtoročnú jeseň som sa rozhodla zahájiť krémovým slivkovým koláčikom s tvarohom a orechmi.  



Potrebujeme:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g zmäknutého masla
  • 1 biely jogurt
  • štipka soli
  • 500 g čerstvých sliviek
  • 200 g mäkkého jemného tvarohu
  • 2 vaječné žĺtka
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 PL javorový syrup alebo med
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 2 PL pomletých orechov
  • 1 vanilínový cukor

Do hlbšej misky dáme múku, maslo nakrájané na kocky, štipku soli a 2 PL bieleho jogurtu. Ručne vypracujeme lepkavé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a dáme aspoň na 1,5 hodinu do chladničky. 
Medzitým si môžete slivky umyť a odkôstkovať. Každú polku nakrájame na 3 mesiačiky.
Cesto potom rozvaľkáme na kruh s priemerom formy + 2,5 cm na okraje. Najlepšie je použiť formu s odnímateľným dnom, a vlnkovým okrajom pre krajší efekt (ja som použila až 28 cm priemer). Cesto opatrne prenesieme do formy a prevysajúce okraje oddelíme (tie ešte odložíme do chladničky). Formu netreba vytrieť, lebo cesto obsahuje dostatok masla. Dno popicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút na 150 stupňov. 
Zatiaľ si pripravíme plnku tak, že zvyšný jogurt a ostatné suroviny vymiešame spolu.
Na predpečený korpusu rovnomerne rozotrieme plnku a nahusto naukladáme slivky. Zo zvyšného cesta si môžete povykrajovať ozdobné lístočky a dať ich navrch koláča. Zvýšime teplotu na 170 stupňov a dopekáme ešte asi 30-35 minút. Hotový koláč necháme vychladnúť, aby plnka stuhla a ľahko sa vybral z formy. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára