utorok, 24. februára 2015

Narodeninová torta: nutellovo-orechová s mascarpone-šľahačkovým krémom a banánom


Moja malá sestrička nedávno oslávila svoje 7. narodeniny. Na svoju oslavu si želala čokoládovú princezničkovskú tortu. Ako správna veľká sestra som ju predsa nemohla sklamať :D

Potrebujeme na korpus:
  • 3/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 5 vajec
  • 1 hrnček mletých vlašských orechov
  • 2 PL vanilkového extraktu
  • 6 PL kokosového oleja
  • 1/2 hrnčeka smotany
  • 3 PL kakaa
  • 3 PL nutella
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 PL kypriaceho prášku
Na krém:
  • 200-250 g horkej čokolády (aspoň 52%)
  • 3 PL masla
  • 250 ml smotany na šľahanie 33%
  • 500 g mascarpone
  • 4 PL golden syrup alebo tekutý med
Na plnenie a ozdobu:
  • jahodový lekvár
  • rum / bourbon / whiskey 
  • 3-4 banány
  • čokoládové guľôčky na zdobenie
  • 2 veľké balenia trubičiek
  • farebné cukrové polevy v tube (presne TIETO)

KORPUS
Tortovú formu s priemerom 26 cm vytrieme maslom a vysypeme mletými orechmi. Vo väčšej miske si vyšľaháme žĺtky a cukor do peny. Pridáme mleté orechy, vanilkový extrakt, kokosový olej, smotanu, nutellu, preosiate kakao a všetko spolu vymiešame. Nakoniec pridáme aj múku s kypriacim práškom a miešame len kým sa stratia hrudky múky, zbytočne cesto neprepracujeme. Vznikne taký hustý lepkavý krém. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a po štvrtinách ho pridávame do cesta, miešame opatrne už len ručne veľkou varechou. Hotové cesto nalejeme do formy a pečieme 25-35 minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov. Po takej 18-tej minúte už každú chvíľu kontrolujte korpus nech nezhorí. Upečený je keď špáradko zapichneme do stredu a vytiahneme ho čisté. Korpus necháme vychladnúť.

KRÉM
Na krém si nad parou rozpustíme čokoládu s maslom a necháme chladnúť. Šľahačku vyšľaháme do tuha. Mascarpone zmiešame s golden sirupom (možete osladiť aj práškovým cukrom). Všetky tri zmesy veľmi opatrne a pomaly spojíme, miešame ručne. Takto hotový krém dáme zatuhnúť do chladničky. 

PLNENIE
Korpus prerežeme na polovicu. Spodnú časť pokvapkáme trochou bourbonu a natrieme tenkou vrstvou džemu. Banány ošúpeme a prekrojíme ich pozdĺžne. Na spodný korpus nanesieme tenšiu vrstvu čokoládového krému a naň naukladáme banány, ktorými pokryjeme celý povrch. Na banány rozotrieme ďalšiu vrstvu krému tak aby sme vyplnili prípadné medzierky medzi banánmi. Vrchnú česť korpusu tiež pokvapkáme bourbonom a priklopíme na spodný korpus. Čokoládovým krémom potrieme vrch aj okraje torty. Trošku si ešte odložíme na finálne dozdobenie. 

ZDOBENIE
Trubičky naukladáme zvislo po celom obvode, budú sa lepiť na krém. Zvyšný krém si dáme do zdobiaceho vrecka a po celom obvode vrchu torty urobíme kopčeky. Jednotlivé kopčeky ozdobíme čoko gulôčkami a farebnými polevami na vrch torty nakreslíme či napíšeme ľubovoľný motív. 

okolo torty sa hodí farebná stužka

princeznička na lúke

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára