utorok, 3. júna 2014

Mini Cherry cheesecakes

Môj drahý doniesol domov krásne sladučké čerešne zo záhradky, tak som neváhala a upiekla tieto mini čerešňové tortičky. Dobre vychladené sú ideálna maškrta na leto. Ďaľší skvelý recept od veľkej pani Martha Stewart. 



Na 10 malých tortičiek s priemerom 10 cm / klasickú tortovú formu potrebujeme:


Korpus:
  • 2 balenia kakaových BEBE keksov
  • 125 g masla izbovej teploty
Cesto:
  • 200 g cream cheese (krémový syr napr. Linessa, Philadelphia)
  • 1 kyslá smotana
  • 250 g práškového cukru
  • 2 vajíčka + 1 žĺtok
  • 2 lyžice vanilkového extraktu
  • 2-3 lyžice múky
  • šťava z 1/2 citróna
Toping:
  • čerstvé čerešne (cca 800-900 g)
  • šťava z 1/2 citróna
  • 3-5 lyžíc práškového cukru
  • 1 balíček cukrárenské želé v prášku červené 
Kekse pomelieme na jemný prášok (alebo ich dajte do mirkoténového sáčku a rozdrvte sekáčom na mäso či valčekom). Maslo nakrájame na kocky, pridáme do sušienkového prášku a rukami vymiesime na mrveničku. Môžete použiť malé silikónové formy, alebo klasickú tortovú formu, ktorú si vystelieme papierom na pečenie.Do formi dáme vzniknutú mrveničku a poriadne utlačíme dno. Hrúbka korpusu je na vás ako máte radi. Dáme zachladiť do chladničky a zatiaľ si pripravíme cesto. 
V miske dobre vymiešame všetky suroviny na cesto, vajíčka pridávame po jednom až nakoniec. Cesto nalejeme na korpus, ale necháme ešte aspoň 1 cm na vrchu, kam prídu neskôr čerešne. Takto pripravené tortičky pečieme vo vodnom kúpeli (do hlbšieho plechu dáme vodu a uložíme ho na spodok rúry aby koláčik nezoschol a ostal krémový) v predhriatej rúre 30 minút na 160-170 stupňov. Rúru otvárajte opatrne a pomaly vypúšťajte paru. Po upečení necháme tortičky úplne vychladnúť. 

Čerešňový toping si pripravíme nasledovne: čerešne umyjeme a odkôstkujeme. Zhruba tretinu čerešní si rozmixujeme ponorným mixérom na kašu (môžte pridať pár lyžíc teplej vody) a prepašírujeme cez tenké sitko do menšieho hrnca. Ostane nám hustá šťava, z ktorej si pripravíme želé podľa návodu - pridáme cukor, citrónovú šťavu, trocha vody (1 balíček je na 500 ml tekutiny) a za stáleho miešania necháme zovrieť. Varíme ešte 1 minútu, potom odstavíme a necháme chladnúť. Občas premiešame aby želé úplne nestuhlo. Keď už bude také vlažné a tuhšie, zmiešame ho s celými čerešňami a dáme na vrch každej tortičky. 
Takto hotové mini tortičky dáme na pár hodím do chladničky stuhnúť, najlepšie cez noc (a nevyjedať v noci chladničku!) :)


2 komentáre:

  1. ahoj, 1 kyslá smotana je 250 g?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. AHoj :) smotanu kupujem okolo 180-220 g, aku maju prave v obchodoch. Ale nemyslim si, ze zopar gramov navyse ovplivni vysledny kolacik.

      Odstrániť