nedeľa, 20. apríla 2014

Ganache

Ganache (ganáš) je taká čokoládová omáčka - poleva, krásne lesklá, glazúrová, ktorá sa robí z akejkoľvek čokolády a smotany minimálne 33%. Používa sa na pokrytie tort a koláčov, ako náplň do nich, alebo sa z nej robia "truffle" čo sú čokoládové guličky obalené kakaom.
Podľa toho na aký účel sa bude používať, v závislosti od druhu čokolády a teploty, pri ktorej sa bude požívať, sa mení pomer čokolády a smotany tak, aby sa dosiahla požadovaná konzistencia. Najlepšie ale je, že ganache stále ostane vláčny, nikdy nestvrdne čiže pri krájaní Vám táto poleva nepopuká.

 Na pokrytie jednej torty potrebujeme:
  • 200 g kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa (nad 60%)
  • 180 ml smotany na šľahanie aspoň 33%
  • 2 lyžice masla (cca 28 g)
  • na dochutenie vanilkový extrakt, rum, koňak...
Postup:
Smotanu zohrejeme v mikrovlnke alebo v hrnci tesne pod bod varu. Odstavíme, určite nevaríme. Pridáme do nej na malé kúsky nalámanú čokoládu, necháme chvíľu stáť 1-2 minúty, nemiešame. Pridáme zmäknuté maslo a pomaly, opatrne miešame, kým nám vznikne hladká a lesklá hmota. Môžeme ochutiť rumom, koňakom či vanilkou.
Keď chcete tortu potrieť ganachom, tak ju položte na mriežku na pečenie, pod ktorú si dáte aj plech. Poleva bude totiž stekať všade. Ganache veľmi dobre drží, prekryje všetky nerovnosti torty či malé diery. Z uvedeného množstva ho môžete navrstviť až na 1 cm hrúbku. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára